SEMERAH TINTA®

SEMERAH TINTA®
"Merah" membawa maksud sesuatu yang masih baru dan perlu melalui jangka waktu dan proses tertentu untuk matang.Pen merah amat sinonim dengan profesion perguruan.Tinta merah atau dakwat merah pula selalu dikaitkan dengan pembetulan, amaran ataupun catatan pelaporan yang biasanya dikaitkan dengan kegagalan di dalam ujian atau peperiksaan seseorang pelajar.Apapun, tinta merah bukanlah bertujuan untuk menunjukkan sesuatu yang negatif, sebaliknya sebagai satu motivasi agar sentiasa memperbaiki kelemahan dan sentiasa mahu berubah sehingga kejayaan dapat dikecapi."Semerah Tinta" dibina sebagai medan catatan dan maklumat berkaitan Pembelajaran dan Pengajaran.Terima kasih kepada rakan-rakan yang memberi pandangan, melayari dan menghubung (link) dengan laman atau blog lain. Segala paparan atau catatan adalah atas pandangan penulis sendiri dan boleh diperbaiki dari masa ke masa tertakluk kepada pandangan intlek dan dasar Kementerian Pelajaran Malaysia. Maklumat,teguran,pandangan dan perhatian daripada intelektual, warga pendidik serta rakan blog berkaitan Pengajaran dan Pembelajaran amat saya harapkan dan sangat-sangat dihargai.Semerahtinta juga lahir selepas puakajoran.blogspot.com,agrohias.blogspot.com,golokkraf.blogspot.com dan skb3.blogspot.com .Semoga kehadiran semerahtinta.blogspot ini dapat diterima dalam satu rangkaian.Terima kasih!- Tintamerah®.

SUMPAH SEMERAH TINTA:

SUMPAH SEMERAH TINTA:
MENGHAYATI BAHASA SYURGA,MEMARTABATKAN BAHASA MALAYSIA, MEMPERKUKUHKAN BAHASA INGGERIS,MEMPERTAHANKAN BAHASA IBUNDA,DAN MEMPERKAYAKAN BANGSA DENGAN SEMUA BAHASA.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ. اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ . خَلَقَ الْإِنْسَانَ مِنْ عَلَقٍ .اقْرَأْ وَرَبُّكَ الْأَكْرَمُ .الَّذِي عَلَّمَ بِالْقَلَم .عَلَّمَ الْإِنْسَانَ مَا لَمْ يَعْلَمْ

In the name of God, Most Gracious, Most Merciful.Read in the name of your Lord,Who created.Created man, out of a (mere) clot of congealed blood.Proclaim! And thy Lord is Most Bountiful.He Who taught (the use of) the pen.Taught man that which he knew not.

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Bacalah dengan (menyebut) nama Tuhanmu Yang menciptakan, Dia telah menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah, dan Tuhanmulah Yang Maha Pemurah,Yang mengajar (manusia) dengan perantaraan qalam (pen/tinta).Dia mengajarkan kepada manusia apa-apa yang tidak diketahui manusia.

Sahabat Maya - Tinggalkan Link Anda Supaya Senang Saya Follow Kembali - Terima kasih atas sokongan

Terima kasih atas sokongan.Tinggalkan Link supaya senang di "follow" kembali.

Wednesday, 9 September 2015

Cara-cara Menarik Kemasukan Pelancong Asing ke negara Kita

Seperti yang diketahui umum bidang pelancongan boleh menjadi salah satu sumber pendapatan negara. Selain itu kedatangan pelancong juga boleh menjadikan negara kita terkenal di dunia. 

Terdapat banyak cara untuk menarik pelancong supaya datang ke negara kita. Antaranya, pihak-pihak berkenaan dan agensi yang terbabit dengan pelancongan perlu giat mempromosikan negara kita ke luar negara.Mereka perlu menyediakan maklumat lengkap tentang sesuatu destinasi menarik yang terdapat di negara ini. Contonya terdapat iklan Tahun Melawat Malaysia yang disebarkan secara meluas pada kapal terbang yang berulang alik ke luar negara.

Selain itu, kita juga boleh mewujudkan kawasan pelancongan yang bersumberkan keindahan alam sekitar. Sebagai contoh memelihara dan memulihara kawasan-kawasan semula jadi seperti Hutan Lipur Blum dan Tasik Kenyir. Kawasan hutan semula jadi negara kita kaya dengan tumbuhan yang boleh menarik minat pelancong seperti bunga Refelisia dan Tongkat Ali.

Kemudahan awam dan frasarana juga harus dimajukan dan dipertingkatkan.Hal ini kerana pelancong yang berkunjung ke negara kita inginkan keselesaan dan mencari ketenangan. Oleh itu, kerajaan dan pihak tertentu wajar memperlengkap kemudahan pengangkutan, penginapan seperti hotel-hotel bertaraf lima bintang dan juga memajukan bidang komunikasi. 

Kebersihan dan ketenagan juga boleh menjadi satu sebab pelancong ingin datang ke negara kita. Ramai pelancong yang datang ke negara kita adalah untuk menikmati keindahan pulau dan pantai. Sebagai masyarakat yang bercita-cita mahu menjadikan negaranya maju dan menjadi perhatian dunia, aspek kebersihan harus diberi fokus utama.Masyarakat harus dididik agar tidak membuang sampah sesuka hati. Lihatlah negara Jepun yang sudah terkenal dengan masyarakatnya yang pembersih dan rajin bekerja.

Layanan istimewa dan mesra juga harus menjadi budaya masyarakat kita. Sebagai langkah permulaan, kita perlu mempelajari serba sedikit bahasa asing bagi menyapa pelancong yang berkunjung. Setidak-tidaknya layanilah pelancong dengan memberi sedikit senyuman. Langkah ini akan mengingatkan pelancong kepada masyarakat kita yang mudah mesra.

Pemeliharaan dan pemuliharaan bangunan dan monumen bersejarah juga menjadikan negara kita terkenal. Masyarakat luar pastinya mahu melihat tinggalan sejarah seperti kubu A Famosa dan Kota Ngah Ibrahim di Matang yang ada kaitan dengan sejarah penjajahan di negara kita. 

Sebenarnya masih banyak lagi ruang yang boleh diberi perhatian untuk membangunkan industri pelancongan negara dan menggalakan pelancong luar datang ke negara kita. Sebagai warganegara yang peduli, kita boleh bersama-sama membantu kerajaan memajukan beberapa bidang lain seperti kebudayaan setempat dan masakan tradisional. Kita juga boleh memperkenalkan cara kehidupan masyarakat setempat kepada pelancong luar dengan menyediakan kemudahan dan perkhidmatan “Inap Desa”.


 Nukilan: Izah Hazirah bt Muhammad Rozi.
Tahun 5 Cemerlang 2015.

3 comments:

 1. Pengen yang lebih seru ...
  Ayo kunjungi www.asianbet77.com
  Buktikan sendiri ..

  Real Play = Real Money

  - Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
  - Bonus Mixparlay .
  - Bonus Tangkasnet setiap hari .
  - New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
  - Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
  - Cash Back up to 10 % .
  - Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

  Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
  - YM : op1_asianbet77@yahoo.com
  - EMAIL : melasian77cs@gmail.com
  - WHATSAPP : +63 905 213 7234
  - WECHAT : asianbet_77
  - SMS CENTER : +63 905 209 8162
  - PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

  Salam Admin ,
  asianbet77.com

  Download Disini

  ReplyDelete

Catatan Lain Yang Mungkin Anda Cari

Kumpulan Blog Kendalian Saya

Blog List Ilmu Keguruan

Pautan Bersama