SEMERAH TINTA®

SEMERAH TINTA®
"Merah" membawa maksud sesuatu yang masih baru dan perlu melalui jangka waktu dan proses tertentu untuk matang.Pen merah amat sinonim dengan profesion perguruan.Tinta merah atau dakwat merah pula selalu dikaitkan dengan pembetulan, amaran ataupun catatan pelaporan yang biasanya dikaitkan dengan kegagalan di dalam ujian atau peperiksaan seseorang pelajar.Apapun, tinta merah bukanlah bertujuan untuk menunjukkan sesuatu yang negatif, sebaliknya sebagai satu motivasi agar sentiasa memperbaiki kelemahan dan sentiasa mahu berubah sehingga kejayaan dapat dikecapi."Semerah Tinta" dibina sebagai medan catatan dan maklumat berkaitan Pembelajaran dan Pengajaran.Terima kasih kepada rakan-rakan yang memberi pandangan, melayari dan menghubung (link) dengan laman atau blog lain. Segala paparan atau catatan adalah atas pandangan penulis sendiri dan boleh diperbaiki dari masa ke masa tertakluk kepada pandangan intlek dan dasar Kementerian Pelajaran Malaysia. Maklumat,teguran,pandangan dan perhatian daripada intelektual, warga pendidik serta rakan blog berkaitan Pengajaran dan Pembelajaran amat saya harapkan dan sangat-sangat dihargai.Semerahtinta juga lahir selepas puakajoran.blogspot.com,agrohias.blogspot.com,golokkraf.blogspot.com dan skb3.blogspot.com .Semoga kehadiran semerahtinta.blogspot ini dapat diterima dalam satu rangkaian.Terima kasih!- Tintamerah®.

SUMPAH SEMERAH TINTA:

SUMPAH SEMERAH TINTA:
MENGHAYATI BAHASA SYURGA,MEMARTABATKAN BAHASA MALAYSIA, MEMPERKUKUHKAN BAHASA INGGERIS,MEMPERTAHANKAN BAHASA IBUNDA,DAN MEMPERKAYAKAN BANGSA DENGAN SEMUA BAHASA.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ. اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ . خَلَقَ الْإِنْسَانَ مِنْ عَلَقٍ .اقْرَأْ وَرَبُّكَ الْأَكْرَمُ .الَّذِي عَلَّمَ بِالْقَلَم .عَلَّمَ الْإِنْسَانَ مَا لَمْ يَعْلَمْ

In the name of God, Most Gracious, Most Merciful.Read in the name of your Lord,Who created.Created man, out of a (mere) clot of congealed blood.Proclaim! And thy Lord is Most Bountiful.He Who taught (the use of) the pen.Taught man that which he knew not.

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Bacalah dengan (menyebut) nama Tuhanmu Yang menciptakan, Dia telah menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah, dan Tuhanmulah Yang Maha Pemurah,Yang mengajar (manusia) dengan perantaraan qalam (pen/tinta).Dia mengajarkan kepada manusia apa-apa yang tidak diketahui manusia.

Sahabat Maya - Tinggalkan Link Anda Supaya Senang Saya Follow Kembali - Terima kasih atas sokongan

Terima kasih atas sokongan.Tinggalkan Link supaya senang di "follow" kembali.

Thursday, 13 October 2011

Kata Ganda

Kata Ganda terdiri daripada kata ganda penuh,kata ganda separa,kata ganda berirama atau berima,kata ganda semua,kata ganda sisipan,kata ganda berimbuhan.

KATA GANDA PENUH
Kata ganda penuh ialah kata dasar yang diulang atau digandakan berdasarkan rentak bunyi yang tertentu.Penggunaan kata sempang diperlukan.

Contoh: besar-besar,manis-manis,cantik-cantik,rendah-rendah.

KATA GANDA SEPARA ATAU SEPARUH
Kata ganda separa atau separuh ialah kata dasar yang digandakan separuh dan berlaku pada kata nama tunggal.

Contoh:bebawang,kekacang,bebola,tetikus,jejari,lelaki,kekuda,kekisi,bebudak.

KATA GANDA BERIRAMA/BERIMA
Digandakan secara seluruh akan kata nama tersebut tetapi mempunyai sebutan yang berirama.Ada 4 jenis kata ganda berirama.
1. Digandakan suku kata awal.
Contoh:Kayu-kayan,batu-batan,desas-desus,teka-teki.
2. Digandakan suku akhir kata.
Contoh:hiruk-pikuk,lintang-pukang,kuih-muih,pindah-randah.
3.Gandaan konsonan.
Contoh:dolak-dalik,bolak-balik,suku-sakat,gunung-ganang,huru-hara.
4.Gandaan bebas.
Contoh:bukit-bukau,ulang-alik,simpang-siur,porak-peranda.

KATA GANDA SEMUA
Kata ganda semua ialah kata yang digandakan secara keseluruhan sama seperti gandaan penuh tetapi membawa satu maksud sahaja atau tunggal.
Contoh:rama-rama,kura-kura,labah-labah,labi-labi,anai-anai,kupu-kupu.

KATA GANDA SISIPAN
Kata ganda sisipan ialah kata ganda yang digandakan secara mengulang kata dasar tetapi ditambah dengan sisipan seperti em,el,dan er.
Contoh: gilang = gilang-gemilang (em),jebu = jebu-jerebu (er), serak = serak-selerak, tali-temali (em),turun-temurun (em), kilau-kemilau(em).

KATA GANDA BERIMBUHAN
Digandakan sama ada di awal,di tengah,dan di akhir kata dasar.
Contoh: beribu-ribu,buah-buahan,adik-beradik,melambat-lambatkan,terkapai-kapai.

No comments:

Post a Comment

Catatan Lain Yang Mungkin Anda Cari

Kumpulan Blog Kendalian Saya

Blog List Ilmu Keguruan

Pautan Bersama