SEMERAH TINTA®

SEMERAH TINTA®
"Merah" membawa maksud sesuatu yang masih baru dan perlu melalui jangka waktu dan proses tertentu untuk matang.Pen merah amat sinonim dengan profesion perguruan.Tinta merah atau dakwat merah pula selalu dikaitkan dengan pembetulan, amaran ataupun catatan pelaporan yang biasanya dikaitkan dengan kegagalan di dalam ujian atau peperiksaan seseorang pelajar.Apapun, tinta merah bukanlah bertujuan untuk menunjukkan sesuatu yang negatif, sebaliknya sebagai satu motivasi agar sentiasa memperbaiki kelemahan dan sentiasa mahu berubah sehingga kejayaan dapat dikecapi."Semerah Tinta" dibina sebagai medan catatan dan maklumat berkaitan Pembelajaran dan Pengajaran.Terima kasih kepada rakan-rakan yang memberi pandangan, melayari dan menghubung (link) dengan laman atau blog lain. Segala paparan atau catatan adalah atas pandangan penulis sendiri dan boleh diperbaiki dari masa ke masa tertakluk kepada pandangan intlek dan dasar Kementerian Pelajaran Malaysia. Maklumat,teguran,pandangan dan perhatian daripada intelektual, warga pendidik serta rakan blog berkaitan Pengajaran dan Pembelajaran amat saya harapkan dan sangat-sangat dihargai.Semerahtinta juga lahir selepas puakajoran.blogspot.com,agrohias.blogspot.com,golokkraf.blogspot.com dan skb3.blogspot.com .Semoga kehadiran semerahtinta.blogspot ini dapat diterima dalam satu rangkaian.Terima kasih!- Tintamerah®.

SUMPAH SEMERAH TINTA:

SUMPAH SEMERAH TINTA:
MENGHAYATI BAHASA SYURGA,MEMARTABATKAN BAHASA MALAYSIA, MEMPERKUKUHKAN BAHASA INGGERIS,MEMPERTAHANKAN BAHASA IBUNDA,DAN MEMPERKAYAKAN BANGSA DENGAN SEMUA BAHASA.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ. اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ . خَلَقَ الْإِنْسَانَ مِنْ عَلَقٍ .اقْرَأْ وَرَبُّكَ الْأَكْرَمُ .الَّذِي عَلَّمَ بِالْقَلَم .عَلَّمَ الْإِنْسَانَ مَا لَمْ يَعْلَمْ

In the name of God, Most Gracious, Most Merciful.Read in the name of your Lord,Who created.Created man, out of a (mere) clot of congealed blood.Proclaim! And thy Lord is Most Bountiful.He Who taught (the use of) the pen.Taught man that which he knew not.

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Bacalah dengan (menyebut) nama Tuhanmu Yang menciptakan, Dia telah menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah, dan Tuhanmulah Yang Maha Pemurah,Yang mengajar (manusia) dengan perantaraan qalam (pen/tinta).Dia mengajarkan kepada manusia apa-apa yang tidak diketahui manusia.

Sahabat Maya - Tinggalkan Link Anda Supaya Senang Saya Follow Kembali - Terima kasih atas sokongan

Terima kasih atas sokongan.Tinggalkan Link supaya senang di "follow" kembali.

Saturday, 1 October 2011

Kata Ganti Nama Diri

Kata ganti diri dibahagikan kepada tiga jenis iaitu, kata ganti nama diri pertama, kata ganti nama diri kedua dan kata ganti nama diri ketiga.

Kata ganti nama diri pertama digunakan untuk menggantikan nama orang yang bercakap.

Contoh : Aku,saya,beta,patik,daku,hamba,kami (ramai) dan kita (ramai).

Kata ganti nama diri kedua pula digunakan untuk menggantikan diri orang yang diajak atau lawan bercakap.

Contoh: kamu,kalian,awak,anda,engkau,dikau, tuan hamba dan tuanku.

Kata ganti nama diri ketiga pula ialah kata menggantikan diri orang yang tiada dihadapan kita .

Contoh : dia,mereka,baginda,beliau,nya.

Fikirkan Sejenak
* "Sesungguhnya kami jadikan manusia sebaik-baik kejadian,kemudiannya kami lontarkan ke tempat yang paling bawah dan hina" - mafhum surah at Tin ayat 4 dan 5.

Penggunaan kata ganti nama diri pertama dalam ayat di atas merujuk kepata Tuhan atau Allah.Seperti yang kita maklumi, perkataan "kami " dikatogerikan dalam kumpulan kata ganti diri pertama menunjukkan ramai.Sedangkan dalam konteks ayat di atas, kata ganti nama diri tersebut merujuk kepada Allah yang tiada berbilang-bilang iaitu asa atau tunggal.Menurut sesetengah ulamak bahasa, khususnya bahasa Arab, penggunaan kami sebagai ganti nama diri Allah di dalam ayat dan surah-surah al quran bukanlah menunjukkan Allah itu banyak atau berbilang-bilang, sebaliknya untuk menunjukkan kekuasaan dan kebesaran Allah yang tiada tandingan. Di dalam percakapan seharian juga, masyarakat kita turut menggunakan istilah "kami" dan "kita" sebagai ganti nama diri pertama bagi menunjukkan diri sendiri contohnya di kalangan pembesar atau raja.Tidak dapat dipastikan samaada penggunaan kata ganti nama diri tersebut dibolehkan dari sudut tata bahasa, bahasa Malaysia.

No comments:

Post a Comment

Catatan Lain Yang Mungkin Anda Cari

Kumpulan Blog Kendalian Saya

Blog List Ilmu Keguruan

Pautan Bersama