SEMERAH TINTA®

SEMERAH TINTA®
"Merah" membawa maksud sesuatu yang masih baru dan perlu melalui jangka waktu dan proses tertentu untuk matang.Pen merah amat sinonim dengan profesion perguruan.Tinta merah atau dakwat merah pula selalu dikaitkan dengan pembetulan, amaran ataupun catatan pelaporan yang biasanya dikaitkan dengan kegagalan di dalam ujian atau peperiksaan seseorang pelajar.Apapun, tinta merah bukanlah bertujuan untuk menunjukkan sesuatu yang negatif, sebaliknya sebagai satu motivasi agar sentiasa memperbaiki kelemahan dan sentiasa mahu berubah sehingga kejayaan dapat dikecapi."Semerah Tinta" dibina sebagai medan catatan dan maklumat berkaitan Pembelajaran dan Pengajaran.Terima kasih kepada rakan-rakan yang memberi pandangan, melayari dan menghubung (link) dengan laman atau blog lain. Segala paparan atau catatan adalah atas pandangan penulis sendiri dan boleh diperbaiki dari masa ke masa tertakluk kepada pandangan intlek dan dasar Kementerian Pelajaran Malaysia. Maklumat,teguran,pandangan dan perhatian daripada intelektual, warga pendidik serta rakan blog berkaitan Pengajaran dan Pembelajaran amat saya harapkan dan sangat-sangat dihargai.Semerahtinta juga lahir selepas puakajoran.blogspot.com,agrohias.blogspot.com,golokkraf.blogspot.com dan skb3.blogspot.com .Semoga kehadiran semerahtinta.blogspot ini dapat diterima dalam satu rangkaian.Terima kasih!- Tintamerah®.

SUMPAH SEMERAH TINTA:

SUMPAH SEMERAH TINTA:
MENGHAYATI BAHASA SYURGA,MEMARTABATKAN BAHASA MALAYSIA, MEMPERKUKUHKAN BAHASA INGGERIS,MEMPERTAHANKAN BAHASA IBUNDA,DAN MEMPERKAYAKAN BANGSA DENGAN SEMUA BAHASA.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ. اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ . خَلَقَ الْإِنْسَانَ مِنْ عَلَقٍ .اقْرَأْ وَرَبُّكَ الْأَكْرَمُ .الَّذِي عَلَّمَ بِالْقَلَم .عَلَّمَ الْإِنْسَانَ مَا لَمْ يَعْلَمْ

In the name of God, Most Gracious, Most Merciful.Read in the name of your Lord,Who created.Created man, out of a (mere) clot of congealed blood.Proclaim! And thy Lord is Most Bountiful.He Who taught (the use of) the pen.Taught man that which he knew not.

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Bacalah dengan (menyebut) nama Tuhanmu Yang menciptakan, Dia telah menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah, dan Tuhanmulah Yang Maha Pemurah,Yang mengajar (manusia) dengan perantaraan qalam (pen/tinta).Dia mengajarkan kepada manusia apa-apa yang tidak diketahui manusia.

Sahabat Maya - Tinggalkan Link Anda Supaya Senang Saya Follow Kembali - Terima kasih atas sokongan

Terima kasih atas sokongan.Tinggalkan Link supaya senang di "follow" kembali.

Thursday, 24 November 2011

Doa Mohon Berjaga Malam


بسم الله الرحمن الرحيم
اللهم أيقظني في وقت كذا وكذا،فإن روحي بيدك ، وأنت تتوفىَ الأنفس حين موتها والتي لم تمت في منامها أذكلرك فتذكرني ، فأستغفرك فتغفرلي ، إنك تفعل ماتريد
Ya Allah Ya Tuhanku! Sedarkanlah aku (dari tidurku) pada waktu sekian-sekian. Sesungguhnya rohku dalam genggaman kekusaanMu, dan Engkaulah yang mewafatkan roh ketika mati dan ketika belum mati dalam tidurnya. Aku mehgingatiMu, maka ingatlah kepadaku, aku memohon ampun kepadMu maka ampunilaj aku. Sesungguhnya Engkau Maha Pelaksana apa yang Engkau kehendaki.

أقسمت عليكم ياخدام هذه الآيات الشريفة أن توقظوني وقت كذا وكذا بحقها عليكم

Aku bersumpah atas kamu wahai khadam-khadam ayat-ayat yang mulia ini, hendaklah kamumengejutkan aku pada waktu begini,begini dengan haknya ke atas kamu, maka bahawasanya hasil, maksudnya biiznillah (dengan izinNya)

اللهم لاتؤمني مكرك، ولاتنسيني ذكرك، ولاتجعلني من الغافلين، فأيقظني ساعة كذا وكذا...
Ya Allah Ya Tuhanku! Janganlah Enskau jadikan aku aman terhadap tipu dayaMu,janganlah lupakan aku dari mengingatiMu, dan janganlah Engkau jadikan aku dari golongan orang-orang yang lalai. Kejutkanlah aku masa begini,begini...

No comments:

Post a Comment

Catatan Lain Yang Mungkin Anda Cari

Kumpulan Blog Kendalian Saya

Blog List Ilmu Keguruan

Pautan Bersama