SEMERAH TINTA®

SEMERAH TINTA®
"Merah" membawa maksud sesuatu yang masih baru dan perlu melalui jangka waktu dan proses tertentu untuk matang.Pen merah amat sinonim dengan profesion perguruan.Tinta merah atau dakwat merah pula selalu dikaitkan dengan pembetulan, amaran ataupun catatan pelaporan yang biasanya dikaitkan dengan kegagalan di dalam ujian atau peperiksaan seseorang pelajar.Apapun, tinta merah bukanlah bertujuan untuk menunjukkan sesuatu yang negatif, sebaliknya sebagai satu motivasi agar sentiasa memperbaiki kelemahan dan sentiasa mahu berubah sehingga kejayaan dapat dikecapi."Semerah Tinta" dibina sebagai medan catatan dan maklumat berkaitan Pembelajaran dan Pengajaran.Terima kasih kepada rakan-rakan yang memberi pandangan, melayari dan menghubung (link) dengan laman atau blog lain. Segala paparan atau catatan adalah atas pandangan penulis sendiri dan boleh diperbaiki dari masa ke masa tertakluk kepada pandangan intlek dan dasar Kementerian Pelajaran Malaysia. Maklumat,teguran,pandangan dan perhatian daripada intelektual, warga pendidik serta rakan blog berkaitan Pengajaran dan Pembelajaran amat saya harapkan dan sangat-sangat dihargai.Semerahtinta juga lahir selepas puakajoran.blogspot.com,agrohias.blogspot.com,golokkraf.blogspot.com dan skb3.blogspot.com .Semoga kehadiran semerahtinta.blogspot ini dapat diterima dalam satu rangkaian.Terima kasih!- Tintamerah®.

SUMPAH SEMERAH TINTA:

SUMPAH SEMERAH TINTA:
MENGHAYATI BAHASA SYURGA,MEMARTABATKAN BAHASA MALAYSIA, MEMPERKUKUHKAN BAHASA INGGERIS,MEMPERTAHANKAN BAHASA IBUNDA,DAN MEMPERKAYAKAN BANGSA DENGAN SEMUA BAHASA.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ. اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ . خَلَقَ الْإِنْسَانَ مِنْ عَلَقٍ .اقْرَأْ وَرَبُّكَ الْأَكْرَمُ .الَّذِي عَلَّمَ بِالْقَلَم .عَلَّمَ الْإِنْسَانَ مَا لَمْ يَعْلَمْ

In the name of God, Most Gracious, Most Merciful.Read in the name of your Lord,Who created.Created man, out of a (mere) clot of congealed blood.Proclaim! And thy Lord is Most Bountiful.He Who taught (the use of) the pen.Taught man that which he knew not.

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Bacalah dengan (menyebut) nama Tuhanmu Yang menciptakan, Dia telah menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah, dan Tuhanmulah Yang Maha Pemurah,Yang mengajar (manusia) dengan perantaraan qalam (pen/tinta).Dia mengajarkan kepada manusia apa-apa yang tidak diketahui manusia.

Sahabat Maya - Tinggalkan Link Anda Supaya Senang Saya Follow Kembali - Terima kasih atas sokongan

Terima kasih atas sokongan.Tinggalkan Link supaya senang di "follow" kembali.

Thursday, 12 July 2012

Kebaikan Menabung

                Menabung adalah satu sikap yang sangat baik dan mesti kita amalkan.Setiap hari kita diberikan wang saku oleh ibu bapa untuk kita belanjakan di sekolah.Kita boleh berjimat cermat dengan tidak  membelanjakan kesemua wang saku tersebut.

 Sebahagian wang saku itu boleh kita simpan di dalam tabung.Sedikit demi sedikit lama-lama menjadi bukit.Kita boleh menggunakan wang tersebut apabila kita memerlukannya.Kita juga dapat membantu keluarga dengan meminjamkannya apabila keluarga terdesak dan mengharapkan pertolongan.

Wang saku yang dikumpul dan disimpan ke dalam bank pula,boleh memberikan  faedah berganda. Tabungan yang cukup matang mungkin diberikan faedah atau bayaran keuntungan.Dengan wang faedah itu kita dapat membantu meringankan perbelanjaan keluarga. Selain itu kita dapat menggunakan wang tersebut bagi membiayai pelajaran kita pada masa hadapan.
             
            Duit tabungan juga dapat digunakan untuk membeli buku-buku rujukan sekolah dan keperluan secara spontan. Kita tidak perlu meminta-minta.Sebagai contoh, kita dapat membeli keperluan yang diminta oleh guru tanpa perlu menunggu pembiayaan daripada ibu dan bapa. Kita boleh berdikari.
         
             Akhir sekali, sikap suka menabung melatih kita supaya berjimat cermat.Amalan ini perlu disemai dari peringkat sekolah rendah lagi.Orang yang berjimat-cermat akan senang kemudian hari.Oleh itu marilah kita amalkan sikap suka menabung.

No comments:

Post a Comment

Catatan Lain Yang Mungkin Anda Cari

Kumpulan Blog Kendalian Saya

Blog List Ilmu Keguruan

Pautan Bersama