SEMERAH TINTA®

SEMERAH TINTA®
"Merah" membawa maksud sesuatu yang masih baru dan perlu melalui jangka waktu dan proses tertentu untuk matang.Pen merah amat sinonim dengan profesion perguruan.Tinta merah atau dakwat merah pula selalu dikaitkan dengan pembetulan, amaran ataupun catatan pelaporan yang biasanya dikaitkan dengan kegagalan di dalam ujian atau peperiksaan seseorang pelajar.Apapun, tinta merah bukanlah bertujuan untuk menunjukkan sesuatu yang negatif, sebaliknya sebagai satu motivasi agar sentiasa memperbaiki kelemahan dan sentiasa mahu berubah sehingga kejayaan dapat dikecapi."Semerah Tinta" dibina sebagai medan catatan dan maklumat berkaitan Pembelajaran dan Pengajaran.Terima kasih kepada rakan-rakan yang memberi pandangan, melayari dan menghubung (link) dengan laman atau blog lain. Segala paparan atau catatan adalah atas pandangan penulis sendiri dan boleh diperbaiki dari masa ke masa tertakluk kepada pandangan intlek dan dasar Kementerian Pelajaran Malaysia. Maklumat,teguran,pandangan dan perhatian daripada intelektual, warga pendidik serta rakan blog berkaitan Pengajaran dan Pembelajaran amat saya harapkan dan sangat-sangat dihargai.Semerahtinta juga lahir selepas puakajoran.blogspot.com,agrohias.blogspot.com,golokkraf.blogspot.com dan skb3.blogspot.com .Semoga kehadiran semerahtinta.blogspot ini dapat diterima dalam satu rangkaian.Terima kasih!- Tintamerah®.

SUMPAH SEMERAH TINTA:

SUMPAH SEMERAH TINTA:
MENGHAYATI BAHASA SYURGA,MEMARTABATKAN BAHASA MALAYSIA, MEMPERKUKUHKAN BAHASA INGGERIS,MEMPERTAHANKAN BAHASA IBUNDA,DAN MEMPERKAYAKAN BANGSA DENGAN SEMUA BAHASA.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ. اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ . خَلَقَ الْإِنْسَانَ مِنْ عَلَقٍ .اقْرَأْ وَرَبُّكَ الْأَكْرَمُ .الَّذِي عَلَّمَ بِالْقَلَم .عَلَّمَ الْإِنْسَانَ مَا لَمْ يَعْلَمْ

In the name of God, Most Gracious, Most Merciful.Read in the name of your Lord,Who created.Created man, out of a (mere) clot of congealed blood.Proclaim! And thy Lord is Most Bountiful.He Who taught (the use of) the pen.Taught man that which he knew not.

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Bacalah dengan (menyebut) nama Tuhanmu Yang menciptakan, Dia telah menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah, dan Tuhanmulah Yang Maha Pemurah,Yang mengajar (manusia) dengan perantaraan qalam (pen/tinta).Dia mengajarkan kepada manusia apa-apa yang tidak diketahui manusia.

Sahabat Maya - Tinggalkan Link Anda Supaya Senang Saya Follow Kembali - Terima kasih atas sokongan

Terima kasih atas sokongan.Tinggalkan Link supaya senang di "follow" kembali.

Thursday, 25 August 2016

Karangan " Cara-cara " "Faedah-faedah"

Berikut dipaparkan panduan untuk membina karangan bagi calon-calon peperiksaan yang tahap pencapaian sederhana dalam penulisan karangan. Semoga dapat membantu.

Cara-cara/Faedah-faedah___________________

Amalan ________________________sangat penting kepada kita. Amalan ini harus dipupuk sejak kecil kerana melentur buluh biarlah dari rebungnya. Berbagai-bagai cara dapat kita lakukan untuk ________________________________________________________ .
                Cara utama untuk ____________________________________ adalah dengan ___________________________________. Contohnya, kita bolehlah ________________________________________ . Dengan berbuat begitu, kita dapat  __________________________________________ .
                Selain itu, kita haruslah ______________________________. Hal ini dikatakan demikian kerana cara ini dapat ______________________________________ . Kesannya, kita dapat ______________________________________________________________ .
                Seterusnya, kita sewajarnya _________________________________. Sebagai contoh, kita bolehlah ________________________________________________________ . Cara ini dapat memastikan ____________________________________________________ kerana sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna.
                Pada masa yang sama, kita mestilah mengamalkan _________________________ . Contohnya, kita bolehlah _________________________________________ . Dengan cara demikian, kita dapat ______________________________________ kerana di mana ada kemahuan, di situ ada jalannya.

                Kesimpulannya, cara-cara untuk _______________________ mesti kita amalkan supaya ________________________________________________. Oleh sebab itu, kita haruslah berdisiplin dalam usaha _______________________________  . Janganlah nanti nasi sudah menjadi bubur barulah kita hendak beringat-ingat.


Contoh Soalan latihan dan jawapan : Tulis sebuah karangan yang bertajuk “ Cara-cara Belajar yang Betul”
Langkah 1 (Bina rangka karangan)
Pendahuluan :
Isi 1: Beri perhatian sepenuhnya waktu belajar
Isi 2: Gunakan masa terluang untuk ulang kaji
Isi 3: Buat jadual belajar
Isi 4: Ikuti kelas tambahan
Penutup :

Langkah 2 ( Tulis karangan dengan mengisi lakaran di atas)

Cara-cara Belajar yang Betul

Amalan belajar dengan betul sangat penting kepada kita. Amalan ini harus dipupuk sejak kecil kerana melentur buluh biarlah dari rebungnya. Berbagai-bagai cara dapat kita lakukan untuk belajar dengan betul dan menjadi murid yang cemerlang.
                Cara utama untuk belajar dengan betul adalah dengan memberikan  perhatian sepenuhnya sewaktu guru sedang mengajar . Contohnya, kita bolehlah tidak berbual-bual atau samba lewa ketika mendengar penerangan guru. Dengan berbuat begitu, kita dapat menghayati dan memahami setiap arahan dan tunjuk ajar guru.
                Selain itu, kita haruslah menggunakan masa terluang untuk mengulang kaji. Hal ini dikatakan demikian kerana cara ini dapat dapat mengukuhkan daya ingatan kita dengan selalu membuat ulang kaji dan latih tubi. Kesannya, kita dapat menjawab soalan peperiksaan dengan mudah.
                Seterusnya, kita sewajarnya membuat jadual belajar sendiri di rumah. Sebagai contoh, kita bolehlah menentukan dan menetapkan waktu-waktu tertentu untuk mengulang kaji, bermain, berehat, menonton telivisyen dan sebagainya. Cara ini dapat memastikan kita menguruskan masa dengan betul dan berkesan. Ingatlah masa yang berlalu tidak akan kembali lagi. Berhati-hatilahmenguruskan masa kerana sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna.
                Pada masa yang sama, kita mestilah mengamalkan sikap cinta dan berlumba-lumba untuk mendapatkan ilmu . Contohnya, kita bolehlah mengikuti kelas tambahan. Terdapat banyak kelas tambahan yang diadakan secara percuma atau kelas berbayar. Terdapat juga siaran “On Line” seperti Kampus Astro dan Easylearn2u yang disediakan secara percuma . Dengan cara demikian, kita dapat menambah ilmu pengetahuan dan maklumat terkini.Tidak ada alasan untuk menjadi pandai kerana di mana ada kemahuan, di situ ada jalannya.
                Kesimpulannya, cara-cara untuk belajar dengan betul mesti kita amalkan supaya kita menjadi murid yang bijak dan cemerlang. Oleh sebab itu, kita haruslah berdisiplin dalam usaha merealisasikan impian kita. Janganlah nanti nasi sudah menjadi bubur barulah kita hendak beringat-ingat.

Langkah 3 ( Buat semakan / Edit)
1. Tanda baca – huruf kecil/besar, tanda koma, noktah dan sebagainya.
2. Ejaan.
3. Kesalahan ayat . Gramatis . Mudah difahami.
4. Imbuhan
5. Kosa kata / perkataan yang istimewa.
6. Jumlah perkataan ( Ingat! Simpulan bahasa, bilangan, perupamaan, penanda wacana dikira sebagai 1 perkataan walaupun panjang)

Selamat berjuang.


No comments:

Post a Comment

Catatan Lain Yang Mungkin Anda Cari

Kumpulan Blog Kendalian Saya

Blog List Ilmu Keguruan

Pautan Bersama