SEMERAH TINTA®

SEMERAH TINTA®
"Merah" membawa maksud sesuatu yang masih baru dan perlu melalui jangka waktu dan proses tertentu untuk matang.Pen merah amat sinonim dengan profesion perguruan.Tinta merah atau dakwat merah pula selalu dikaitkan dengan pembetulan, amaran ataupun catatan pelaporan yang biasanya dikaitkan dengan kegagalan di dalam ujian atau peperiksaan seseorang pelajar.Apapun, tinta merah bukanlah bertujuan untuk menunjukkan sesuatu yang negatif, sebaliknya sebagai satu motivasi agar sentiasa memperbaiki kelemahan dan sentiasa mahu berubah sehingga kejayaan dapat dikecapi."Semerah Tinta" dibina sebagai medan catatan dan maklumat berkaitan Pembelajaran dan Pengajaran.Terima kasih kepada rakan-rakan yang memberi pandangan, melayari dan menghubung (link) dengan laman atau blog lain. Segala paparan atau catatan adalah atas pandangan penulis sendiri dan boleh diperbaiki dari masa ke masa tertakluk kepada pandangan intlek dan dasar Kementerian Pelajaran Malaysia. Maklumat,teguran,pandangan dan perhatian daripada intelektual, warga pendidik serta rakan blog berkaitan Pengajaran dan Pembelajaran amat saya harapkan dan sangat-sangat dihargai.Semerahtinta juga lahir selepas puakajoran.blogspot.com,agrohias.blogspot.com,golokkraf.blogspot.com dan skb3.blogspot.com .Semoga kehadiran semerahtinta.blogspot ini dapat diterima dalam satu rangkaian.Terima kasih!- Tintamerah®.

SUMPAH SEMERAH TINTA:

SUMPAH SEMERAH TINTA:
MENGHAYATI BAHASA SYURGA,MEMARTABATKAN BAHASA MALAYSIA, MEMPERKUKUHKAN BAHASA INGGERIS,MEMPERTAHANKAN BAHASA IBUNDA,DAN MEMPERKAYAKAN BANGSA DENGAN SEMUA BAHASA.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ. اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ . خَلَقَ الْإِنْسَانَ مِنْ عَلَقٍ .اقْرَأْ وَرَبُّكَ الْأَكْرَمُ .الَّذِي عَلَّمَ بِالْقَلَم .عَلَّمَ الْإِنْسَانَ مَا لَمْ يَعْلَمْ

In the name of God, Most Gracious, Most Merciful.Read in the name of your Lord,Who created.Created man, out of a (mere) clot of congealed blood.Proclaim! And thy Lord is Most Bountiful.He Who taught (the use of) the pen.Taught man that which he knew not.

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Bacalah dengan (menyebut) nama Tuhanmu Yang menciptakan, Dia telah menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah, dan Tuhanmulah Yang Maha Pemurah,Yang mengajar (manusia) dengan perantaraan qalam (pen/tinta).Dia mengajarkan kepada manusia apa-apa yang tidak diketahui manusia.

Sahabat Maya - Tinggalkan Link Anda Supaya Senang Saya Follow Kembali - Terima kasih atas sokongan

Terima kasih atas sokongan.Tinggalkan Link supaya senang di "follow" kembali.

Tuesday, 10 July 2018

Cara-cara Belajar yang Berkesan

Pendahuluan

- Terdapat pelbagai Teknik atau cara

Isi-isi


1. Usaha yang bersungguh-sungguh

2. Buat jadual waktu sendiri

3. Beli bahan rujukan yang berkualiti

4. Selalu berkunjung ke pusat sumber dan melayari internet.

Penutup

- Perlu punyai semangat yang kuat. Kejayaan menanti.


Seseorang yang ingin berjaya mendapat keputusan yang cemerlang haruslah mempunyai pelbagai teknik yang berkesan semasa belajar. Terdapat pelbagai teknik yang berkesan untuk belajar.

         Salah satu cara belajar yang berkesan ialah dengan usaha yang bersungguh-sungguh. Kita tidak boleh cepat berputus asa sebaliknya perlu melipat gandakan usaha kita tanpa mengenal erti penat dan jemu dalam mengulang kaji dan mentelaah buku-buku pelajaran.

         Selain itu, kita juga boleh membuat jadual belajar sendiri. Jadual waktu yang kita buat boleh dijadikan garis panduan untuk kita menggunakan waktu dengan sebaik-baiknya. Seboleh-bolehnya patuhi jadual tersebut bagi mengelakkan masa kita terbuang dengan melakukan perkara-perkara yang tidak penting.


          Kita juga boleh membeli buku-buku rujukan yang sesuai. Terdapat pelbagai buku rujukan yang terkini di pasaran. Paling tidak, kita boleh membeli surat khabar Berita Harian pada setiap hari Isnin. Terdapat soalan-soalan contoh dan terkini bagi setiap subjek dimuatkan dalam surat khabar tersebut.

          Seterusnya, kita boleh berkunjung ke pusat sumber untuk mengulangkaji dan membaca buku. Terdapat banyak buku dan bahan rujukan di pusat sumber. Sesetengah pusat sumber menyediakan kemudahan internet dan Jalur Lebar. Kita boleh menggunakan kemudahan tersebut untuk membuat rujukan.

           Kesimpulannya, banyak cara yang boleh kita lakukan bagi membantu kita belajar dengan berkesan. Penting bagi kita mempunyai semangat yang kuat dan usaha yang gigih bak kata pepatah “ Kalau tidak dipecahkan Ruyung Manakan Dapat Sagunya”.
Nukilan:
Nur Balqis binti Shafiee,
Tahun 3 Cemerlang.

No comments:

Post a Comment

Catatan Lain Yang Mungkin Anda Cari

Kumpulan Blog Kendalian Saya

Blog List Ilmu Keguruan

Pautan Bersama